1. Jedz regularnie! Cztery do pięciu niezbyt obfitych posiłków dziennie bez "podjadania" pomiędzy nimi. Nie pomijaj śniadania-zapewnia ono energię na resztę dnia.
2. Urozmaicaj swoje posiłki! Pamiętaj, by codziennie spożywać produkty zbożowe, warzywa lub owoce oraz produkty dostarczające pełnowartościowego białka, np. ryby, nabiał, drób, mięsa, wędliny, rośliny strączkowe.
3. Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu! Dobrze jest wypijać minimum 1,5 litra płynów na dobę. Podstawą płynów powinna być woda.
4. Spożywaj produkty nisko przetworzone! Przykładem są produkty zbożowe, jak: kasze, otręby, płatki śniadaniowe typu musli, mąki, makarony i pieczywo (najlepiej pełnoziarniste). To bogate źródło niezbędnych witamin, składników mineralnych i błonnika. To one powinny być głównym źródłem energii.
5. Nie zapominaj o codziennej porcji warzyw i owoców! Najlepiej spożywać je w postaci surowej, bo właśnie wtedy zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.
6. Ograniczaj solenie potraw!
7. Nie zapominaj o rybach! Spożywane minimum daw razy w tygodniu dostarczą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Bogatym źródłem NNKT są szczególnie ryby morskie.
8. Ograniczaj spożycie tłuszczów! Głównie pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności produktów zawierających dużo cholesterolu oraz izomerów trans.
9. Czytaj etykiety. Dostarczą Ci niezbędnych informacji na temat produktów, które kupujesz.
10. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz