Witamina E to jedna z najrzadszych witamin, spotykanych w żywności.
Najczęściej jest stosowana jako dodatek do żywności oznaczany E306
Główną rolą witaminy E jest ochrona komórki przed utlenianiem. Bierze również udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórki. Przede wszystkim wzmacnia naczynia krwionośne i chroni krwinki czerwone przed ich przedwczesnym rozpadem. Witamina E jest również wykorzystywana przy leczeniu męskiej niepłodności, co na pewno ucieszy wiele starających się o dzieci par, jak również przy leczeniu miażdżycy, chorób serca oraz zaburzeń mięśniowych.
Teraz dość niekorzystna informacja dla osób palących, ponieważ dym papierosowy sprzyja degradacji tej witaminy.
Jeśli zbyt długo będziemy dostarczać organizmowi witaminę E, to możemy odczuwać takie objawy jak;
• zmęczenie
• bóle głowy
• osłabienie mięśni
• zaburzenia widzenia
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę wynosi 8-13 mg.
Witaminę E zajdziemy w: olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, z orzechów), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych
zielonych warzywach.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz