wtorek, 28 lipca 2015

witaminy rozpuszczalne w tłuszczach cz 4

Dzisiaj zajmiemy się witaminą K. Jest to witamina znana przede wszystkim z odpowiedzialności za krzepliwość krwi. Witamina ta po ulega regeneracji w wątrobie.
Do naturalnych witamin K zaliczamy:
•K1
•K2
Zaś do syntetycznych zaliczamy witamine K3.
 Do głównych funkcji witaminy K zaliczamy:
• regulację wytwarzania protrombiny
• zapewnienie krzepliwości krwi i powodowanie zatrzymania krwawienia
• odgrywanie ważnej roli w gospodarce wapniowej
• hamowanie rozwoju raka piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek.

Witamina K może być wytwarzana przez florę jelitową. Jadnak znajdziemy ją w wielu produktach spozywczych tj.: brokuły, rzepa. szpinak, ogórek, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach, np. awokado, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.
  Głównym skutkiem niedoboru jest słaba krzepliwość krwi, zaś nadmiaru rozpad krwinek czerwonych.

                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz