Dzisiaj zajmiemy się witaminą B1. Ojcem chrzestnym związku nazywanego witaminą jest Polak- Kazimierz Funk, który jako pierwszy wyodrębnił związek znany dzisiaj jako witamina B1.
Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w procesach oddychania tkankowego, a głównie w przemianie węglowodanów, pobudza pracę hormonów, przyspiesza gojenie ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.
Witaminę tę znajdziemy m.in w : tkankach aktywnych metabolicznie (sercu, wątrobie), w produktach zbożowych grubego przemiału, mięsie, wędlinach (szczególnie w wieprzowinie), roślinach strączkowych (grochu, fasoli, oraz drożdżach, orzechach, słoneczniku, rybach, owocach i warzywach.
Skutki niedoboru:
• zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego
• niewydolność krążenia
• zaburzenia przewodu pokarmowego
Skutki nadmiaru:
• osłabienie
• obrzęki
• poty
• zmęczenie
• nudności i wiele innych poważnych objawów

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz