niedziela, 16 sierpnia 2015

witaminy rozpuszczalne w wodzie cz 4

Dzisiaj zajmiemy się witaminą B12. Na pewno każdy chociaż o niej słyszał.
Witamina ta pełni w organiźmie bardzo ważną rolę, m.in. uczestniczy w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów; uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek; przeciwdziała niedokrwistości; umożliwia syntezę kwasów nukleinowych, m.in szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego; pomaga w uczeniu się; skupieniu uwagi; wpływa na układ kostny; pobudza apetyt.
Skutki nadmiaru to: objawy uczuleniowe, krwotok z jam nosowych,
Skutki niedoboru to: etiologia-niedobór witaminy w dietach, zaburzenia wchłaniania kobalaminy, AIDS, niedokrwistość, utrata czucia smaku, osłabienie, niepewność chodu, zaburzenia poznawcze, stany depresyjne.
Witaminę tę można znaleźć w: w produktach pochodzenia zwierzęcego-produkty mięsne, jajka, mleko i jego przetwory; pieczarki, płatki śniadaniowe, produkty sojowe,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz