środa, 22 lipca 2015

witaminy rozpuszczalne w tłuszczach cz 2

Dzisiaj zajmiemy się witaminą D.
Na pewno wielu z nas kojarzy tę witaminę jako główny budulec kości. Ci co tak uważają, mają ogromną rację, bo jest to witamina, która ma ogromne działanie dla naszego organizmu, a szczególnie dla gospodarki wapniowo-fosforanowej, czyli dla kości.
Rozróżniamy też witaminy:
• D2, która naturalnie występuje w roślinach i drożdżach
• D3, która naturalnie występuje u organizmów zwierzęcych

Witamina D, ma dość szerokie zastosowanie, jednak najbardziej jest wykorzystywana w farmakoterapii przy profilaktyce i leczeniu krzywicy, osteomalacji i osteoporozie.

Największą ilość witaminy D znajdziemy w rybach i niektórych produktach mlecznych i zbożowych.


1 komentarz:

  1. w diecie jest za mało witaminy D, trzeba by popijać tranem śledzia:) Biorę codziennie D-vitum forte, a i tak badania nie pokazały nigdy nadmiaru tej witaminy

    OdpowiedzUsuń